lovacskaa@gmail.com----- tel: 0040727897032

2007-04-26

ISMÉTLÉS REPETITION







Múlt héten elkezdtek bimbózni a torockószentgyörgyi almafák. Hétvégén ismét elmegyek Torockószentgyörgyre, hátha addigra kivirágzanak.

A megismételt fényképeimen rózsaszín sávok lesznek, mint amikor a festő egy hét múlva feltesz pár rózsaszín ecsetvonást a vásznára, amit sosem tud befejezni.

"Hasonlóan ahhoz a tanításhoz, amely azt vallja, hogy minden megismerés emlékezés az újabb filozófia azt fogja hirdetni, hogy az egész élet ismétlés* (...)

Ha Isten maga sem az ismétlést választja, akkor nincs is világ. Akkor vagy a remény csalfa terveit követi, vagy mindent visszavesz, hogy megorizze magának azt az emlékezetben. Mivel azonban nem ezt tette, ezért a világ létezik, mégpedig azáltal, hogy az maga: ismétlés. Ismétlés, mert az ismétlés a valóság és a létezés komolysága. Aki az ismétlést akarja, az megkomolyodott. Ez az én különvéleményem, mely szerint az élet komolyságát semmiképp sem az jelenti, hogy a kanapén ülünk és fogunkat piszkáljuk.

-Az élet komolysága nem abban van, hogy valamik vagyunk, például jogtanácsosok, vagy pedig az utcán méltóságteljesen végigvonulunk; de ugyanígy nem jelenti az élet komolyságát, ha valakit például tisztelnek, vagy ha valaki királyi lovászmester. Mindez az én szememben nem több mint tréfa, s mind ilyen, néha igen nyomorúságos."

(Kierkegaard: Az ismétlés (Gjentegelsen, 1843)).Fordította Gyenge Zoltán

'Similarly to the teaching which proclaims that every kind of cognition is reminiscence, the new philosophy will proclaim that life is repetition*(...)

If God himself did not choose repetition, the world would not even exist. Had he done so, he would have followed the treacherous schemes of hope or taken back everything to preserve in his memory. However, because he did not do so, the world does exist, in particular by being repetition itself. Repetition, for repetition gives seriosity to reality and existence. Whoever desires repetition has become serious. This is my minority opinion, according to which the seriosity of life is definitely not sitting on the couch and picking our tooth.

- It is not the seriosity of life if we are somebody, let us say a legal advisor, or if we march majestically through the street; similarly, it is neither the seriosity of life if someone is respected or if someone is Royal Master of the Horse. For me this is no more than a joke, and sometimes a rather wretched one, either.'

(Kierkegaard: Repetition (Gjentagelsen, 1843))

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

biztos, hogy általában igaz Kierkegaard ezekre a megismétléseidre, de konkrétan erre a háromra valami egyebet. személyesebbet. K-nál nincs benne a kegyelmi pillanat (helyesen egyébként, hiszen a kontinuumnak értelemszerűen az nem lehet része), de teneked mázlid volt és elkaptad.

Névtelen írta...

Tetszik. Mert a felhőknek tisztelet szaga van, a hegyek pedig alázatosak (domboknak akarnak tűnni). Az ismétlés segít meglátni. Azt hiszem, ez nem mázli, hanem ráérettség.

Névtelen írta...

Cuccosak a fotók. Olyan mint a google earth slow-motionba

Unknown írta...

szia Lovi olyan jo

Rendszeres olvasók